A Lajos Árpád Honismereti kör 1962-ben alakult. A kör az elmúlt évtizedekben jelentős munkát végzett Ózdon, illetve a környék településein. A városról, a településrészeiről, illetve a vasgyár történetéről szóló könyvek, tanulmányok mellett értékes kutatómunkát végeztek a tagok az egykor kohászati vonzáskörzetben.  Ezekből a munkákból, tanulmányokból több könyv alakjában is megjelent. A „Lakóhelyünk Ózd című kiadványból eddig 18 könyv jelent meg.

A legtöbb gyűjtésből, kutatásból, az összegyűjtött szellemi és tárgyi emlékekből kiállításokat is rendszeresen rendeztek.

A kör minden évben ír ki honismereti pályázatokat , bevonva a kutatómunkába a diákokat is. A beérkezett pályamunkákat a miskolci Herman Ottó Múzeum szakembereiből álló bizottság bírálja el, s ítéli oda a díjakat. 2020-ban már a 40. pályázati kiírásra adják be a pályamunkáikat a helytörténészek.

A honismereti kör – a lehetőségeihez mérten – minden évben szervez szakmai tanulmányutat, melyek során környékünk, Gömör, Borsod nevezetességeit keresik fel, s ismerkednek meg a hasonló témában kutató, alkotó csoportok tagjaival.

A kör tagságának a létszáma meghaladja az ötven főt. Vannak köztük aktív és nyugalmazott pedagógusok, mérnökök, építészek, volt kohászati dolgozók.

Forrás: http://www.ozdolvaso.hu/content.php?cid=cont_53a020775726d1.99622065

A kép forrása: http://www.ozdolvaso.hu/content.php?cid=cont_53a020775726d1.99622065