2024. március 21.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – ebben az évben 25. alkalommal szervezi meg az Internet Fiesta országos rendezvénysorozatot, melyhez könyvtárunk az idén is csatlakozott. Az idei év szlogenje: Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem. A mesterséges intelligencia alkalmazásának társadalmi hatásairól, előnyeiről és veszélyeiről napjainkban sok vita zajlik, egyesek Pandora szelencéjeként, mások bőségszaruként tekintenek rá.

A 25. Internet Fiesta PRO: értelem és érzelem cím erre a kettősségre kíván reflektálni, utal az online szolgáltatások és azon belül a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de a témakörrel kapcsolatos szubjektív – pozitív és negatív – érzéseinkre is.Az idei évben ehhez a témához kapcsolódik online játékunk. 

A megfejtéseket online várjuk beküldeni 2024. április 2-ig (kedd). A helyes megfejtők között ajándékcsomagot sorsolunk ki, a nyerteseket e-mail-ben értesítjük. Kellemes időtöltést kívánunk! 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyeUI3kkQEQhunmlU2lnj1z8p36jOCHtcB94n5zs7Ytp8qQQ/viewform?usp=sf_linkLégy kreatív húsvétra – Kézműves videóink segítségével

Sablon a nyuszi elkészítéséhez:


Könyvespolci ajánlatok – Könyvajánló legújabb könyveinkből felnőtteknek

Szépirodalom könyvek: https://moly.hu/polcok/szepirodalom-felnotteknek-2024-marcius

Ismeretterjesztő könyvek: https://moly.hu/polcok/ismeretterjeszto-konyvek-felnotteknek-2024-marcius

Előjegyzést kérni e -mailben (hosszabbitas@vkozd.hu) vagy telefonon (30/447- 9569; 48/472- 732) is lehet.


Könyvespolci ajánlatok -Könyvajánló legújabb könyveinkből gyerekeknek

Mesék és ifjúsági regények: https://moly.hu/polcok/mesek-es-ifjusagi-regenyek-2024-marcius

Ismeretterjesztő könyvek: https://moly.hu/polcok/ismeretterjeszto-konyvek-gyerekeknek-kamaszoknak-2024-marcius

Előjegyzést kérni e -mailben (hosszabbitas@vkozd.hu) vagy telefonon (30/447- 9569; 48/472- 732) is lehet.„SZÍVNEK ÉS TAVASZNAK NYÍLNI KÉK!”: TAVASZ az IRODALOMBAN 📖 és a NETEN 💻
A SALUS Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye napközis csoportja látogatott el könyvtárunkba. Programunkon az ébredező természet hangjait idéztük fel tavaszi versjátékunkkal 📚, zenei bejátszásokkal🎼, internetes, 💻gyűjtemények ajánlásával. Az irodalmi percek után az interneten történő keresést gyakoroltuk. 🥰


Csütörtök délután Magyar Zoltán Bestiarium Hungaricum: Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban című kötetének bemutatóján vehetett részt az érdeklődő közönség a könyvtárunk Rendezvénytermében. A gazdagon illusztrált kötet társszerzői Németh Gyula, akinek színes grafikái és P. Szatmáry István, akinek fekete-fehér linómetszetei jelenítik meg a magyar hiedelemvilág lényeit. Ez a különleges mű az első olyan tudományos feldolgozás, amely a bestiárium műfaját a magyar folklór alapján önálló kiadvány formájában valósítja meg. A könyvet bemutató jó hangulatú, érdekes beszélgetést Vörös András a Cser Kiadó ügyvezetője vezette. Köszönjük a szerzőknek és a kiadónak könyv bemutatását és köszönjük a kedves közönségünk érdeklődését!


2024. Március 22.

„NETELKEDŐ” – OKOSDÉLELŐTT a könyvtárban


2024. Március 23.Március 25.

Légy kreatív húsvétra – Kézműves videóink segítségével

Sablon a nyuszi elkészítéséhez:


A mai „Meseláda” foglalkozáson a II. János Pál Katolikus Általános Iskola 3/2. osztályának tanulói újabb Lenge történeteket ismerhettek meg. Játszottunk hírvívósét, amely mosolyt csalt az arcunkra. Megtapasztalhattuk, hogy nem is olyan könnyű a lenge hírvivők élete. Az ünnepre készülődve nyuszi lányt és nyuszi fiút készítettünk, mely szép dísze lehet majd húsvéti asztalnak.


Március 26.

A mai napon kiugrasztottuk a nyuszit a bokorból ….. Zelk Zoltán: A három nyúl című kedves meséjének feldolgozásával. Kisvakonddal és barátaival húsvétoltunk, Boribonnal a kismackóval képzeletben tojást festettünk, mindezt a II. János Pál Néri Szent Fülöp Katolikus Óvoda Süni és Méhecske csoportosai aktív közreműködésével.


Március 27.

Légy kreatív húsvétra – Kézműves videóink segítségével

Sablon a nyuszi elkészítéséhez:

A SZAKKÖR – Baba – mama horgolás

Ezekben a megkezdett cekkerekben az idén már nem, de jövőre akár a húsvéti sonkát is haza lehet vinni.