Olvasótermi állományunk a könyvtár nyitvatartási ideje alatt áll a látogatók rendelkezésére.

Kézikönyveink helyben használhatóak, ill. 3 napra, a különgyűjteményeink dokumentumai 2 hétre kölcsönözhetőek – lásd – KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT
 
Olvasótermi különgyűjteményeink:
Cigány irodalom (szép- és szakirodalom)

  • Különgyűjteményünkben főleg a magyarországi és az európai cigányság történetével, társadalmával, kultúrájával foglalkozó irodalmat gyűjtöttük össze, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyedülálló s melyet folyamatosan bővítünk. A gyűjteményben megtalálhatóak az oktatással és a cigány nyelv tanulásával kapcsolatos dokumentumok is. A gyűjteményrész használói elsősorban az esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberek, valamint a romológiát tanuló illetve tanító olvasók.
  • A szakirodalmi anyagon kívül gyűjtjük a cigányságról szóló, vagy cigány írók alkotta szépirodalmi alkotásokat is.


Európai Uniós Gyűjtemény

  • Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma által indított Közkönyvtári Program keretében és segítségével teremtettük meg az Európai Unióval kapcsolatos kiadvány-gyűjteményünk alapjait, amely kézikönyvekkel, időszaki kiadványokkal, különböző uniós kiadványokkal, videó-, DVD anyaggal folyamatosan bővül, hogy segítse olvasóink tájékozódását. Gyűjtőköre kiterjed az Európai Unióról szóló általános művektől kezdődően a társadalom és természettudományokon keresztül a földrajz és történelemtudományokig terjedő szakirodalomból való válogatásig. A gyűjtemény a társadalom minden rétege számára fontos információforrás.


Vissza