Klubvezető: Fazekasné Szabján Erika

Telefon: 0630/7603561

Taglétszám: 20 fő

Foglalkozás: minden hónap második hétfő 15.00

Helye: Ózdi Városi Könyvtár

1994-ben a Költészet Napján kezdte meg szervezett formában tevékenységét az Amatőr Költők és Írók Országos Szövetségének Ózdi Regionális Csoportja Balobásné Bodnár Katalin Gizella vezetésével. Bánfalvi Lászlóné, az Ózdi Városi Könyvtár akkori vezetője azzal segített az alakuló irodalmi körnek, hogy kulturált helyet biztosított összejöveteleik megtartásához. Azóta is törzshelyünk a könyvtár, az ott dolgozók pedig lelkesen támogatnak bennünket, s figyelemmel kísérik fejlődésünket. Alapító tagok: Balobásné Bodnár Katalin Gizella, Farkas Eleonóra, Jacsó Éva, Kerékgyártó Mihály és Vámosiné Kovács Ilona. Az irodalmi csoport 2010-től ÓZDI SZÉP SZÓ EGYESÜLET lett, mely 2013-tól a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre nevet viseli. Balobásné Kati néni 2009-ben meggyengült egészségi állapota miatt Kónya Bélának adta át a csoport vezetését, aki később Jacsó Éva alapító tagra bízta ezt a fontos munkát. 2012-től a vezető Fazekasné Szabján Erika.

Az 1997-ben 1999-ben és 2006-ban a csoport rendezte meg az Amatőr Költők és Írók Országos Szövetségének Országos Találkozóját, az utolsót képzőművészeti kiállítással egybekötve. A sikeres, több napos rendezvény során az ózdi csoport számos ismeretségre tett szert. Csoportunk 2019-ben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját és 2019-ben a kultúra napján megkapta a Művelődésért kitüntető díjat a kulturális aktivitás kategóriában.

Egyéni kötet mellett több antológiát is megjelentettünk: Vallomások (1999), Hullámzó érzelmek (2004), Gondolatok az életről (2008) és Fények üzenete (2012) 20 év után… (2014) Gondolatok tárháza (2019) címmel. Időszaki kiadványuk az Ózdi Kristály 1996-ban jelent meg első alkalommal. 2010-től a lapot Ózdi Szép Szó Irodalmi Lap címmel terjesztjük.

Alkotótársaink az élet minden területéről verbuválódtak, így színes, sokoldalú egyéniségekkel gazdagodtunk. Különösen büszkék vagyunk Farkas Eleonórára, akinek 2019-ban a tízedik verseskötete jelent meg. Néhány tagtársunk azzal is büszkélkedhet, hogy a művészet több ágát is művelheti egyszerre. Kiemelném Gáspár Tibor tevékenységét, aki verseket ír, fest és csodálatosan farag. 2018-ban megkapta a városvezetéstől, a Pro Urbe kitüntetést. Vannak pártoló tagjaink, akik rendszeresen eljárnak összejöveteleinkre, amit minden hónap második hétfőjén három órától tartunk a Városi Könyvtárban. Ők bár nem írnak, de szeretnek énekelni, verselni, és sok szép számunkra ismeretlen verssel örvendeztettek meg már az évek alatt.

Sikeresen veszünk részt meghirdetett pályázatokon, ahol számtalan díjjal jutalmazták már íróinkat, de lelkes szereplői voltunk az Ózdi Televízió Vallomások, illetve Könyvajánló című irodalmi műsorának is. Amennyiben meghívást kapunk szívesen ellátogatunk iskolákba, óvodákba, öregek otthonába stb. szórakoztatni, rendhagyó előadásokat tartani. Fennállásunk alatt ötször hirdettük meg az ARANYTOLL irodalmi pályázatot, három alkalommal rendezünk idősebbeknek szavalóversenyt. Ezen kívül nyáron, negyedik alkalommal rendeztünk diákok számára irodalmi tábort is, azzal a nem titkolt céllal, hogy tagságunk létszámát tovább gyarapítsuk. Hívjuk, várjuk közénk a fiatalokat!

Célul tűztük ki, hogy fejlesszük a kultúrát, abban is a költészetet, mivel nem volt soha annyira szükség, mint most, az emberek biztatására, hitének, bizalmának, szeretetének erősítésére.

Ózd, 2020. január 18.                      Fazekasné Szabján Erika klubvezető

Bánfalvi Lászlóné nyugdíjas könyvtárvezető köszöntője a Szép Szó Irodalmi Kör 25 éves jubileumi műsorához.

Vissza