2021. március 18.

Internet Fiesta

OkosNET: művelődést, oktatást, tanulást- és kutatást támogató linkgyűjtemény I.

Linkgyűjteményünkben összegyűjtöttük és rövid ismertetővel láttuk el a szabadon, otthonról is elérhető adatbázisokat. Szeretnénk ezzel segíteni minden érdeklődő, de különösen a diákok forrásanyaghoz jutását a járványhelyzet időszakában, amikor a könyvtárak nem látogathatóak.

Általános, több tudományterületet felölelő adatbázisok, digitális kézikönyvek, lexikonok:

Arcanum Kézikönyvtár – elérhetőség: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Tartalmaz: klasszikus szépirodalmi műveket, lexikonokat, szótárakat,helységnévtárat térképekkel, a Bibliát valamint fontos kézikönyveket.

Hungaricana közgyűjteményi portál – elérhetőség: https://hungaricana.hu/hu/A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben fellelhető rengeteg kultúrkincs, mindenki számára gyorsan és áttekinthető módon hozzáférhetővé váljon. Elsősorban a történelem és helytörténet iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk.Összesen hét adatbázist tartalmaz: Képcsarnok, Könyv- és Dokumentumtár,Mapire – Történelmi Térképek, Térképek és Építészeti Tervek, Levéltár, Budapest időgép,Zenetudományi Intézet Hangarchívum

Magyar Elektronikus Könyvtár / MEK – elérhetőség: https://mek.oszk.hu/A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisa. Tartalmazza: a magyar nyelvű, vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási, vagy kulturális célokra használható dokumentumokat, a természettudományok, társadalomtudományok, műszaki tudományok, gazdasági ágazatok, és a szépirodalom területéről. Elsősorban szöveges műveket, kisebb részben pedig hangzóanyagokat, térképeket és kottákat.

Irodalmi adatbázisok

Magyar Elektronikus Könyvtár / MEK – elérhetőség: https://mek.oszk.hu/

Digitális Irodalmi Akadémia / DIA – elérhetőség: https://pim.hu/hu/diaTartalmazza: a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait.

OkosNET: művelődést, oktatást, tanulást- és kutatást támogató linkgyűjtemény II.

Linkgyűjteményünkben összegyűjtöttük és rövid ismertetővel láttuk el a szabadon, otthonról is elérhető adatbázisokat. Szeretnénk ezzel segíteni minden érdeklődő, de különösen a diákok forrásanyaghoz jutását a járványhelyzet időszakában, amikor a könyvtárak nem látogathatóak.

Művészeti adatbázisok

Digitális Képarchívum / DKA – elérhetőség: http://keptar.oszk.hu/Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisaTartalmaz: állóképeket, animációkat és mozgóképeket is. Képanyaga felhasználható oktatási, tudományos és kulturális célokra egyaránt.

Hangtár – elérhetőség: https://hangtar.oszk.hu/tematikus-valogatasok/Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisaTartalmaz: több mint 2600 digitalizált hangfelvételt az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából. Az összeállítás tartalma számos műfajt ölel fel: legnagyobb részben szórakoztató zenét (katonazenét, operettet, filmdalokat, tánczenét, korai dzsesszt), kisebb részben magyar nótát, népzenét és klasszikus zenei hanganyagokat, valamint prózai hangdokumentumokat.

Folyóirat adatbázisok

Elektronikus Periodika Archívum / EPA – elérhetőség: http://epa.oszk.hu/Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisaTartalmazza: a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartását, illetve egyes folyóiratok digitalizált formáját.

Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa / MATARKA elérhetőség: https://matarka.hu/Tartalmazza: 2012 hazai folyóirat tartalomjegyzékét az agrár, általános,gazdasági, jogi, műszaki, nyelvtudomány, társadalomtudományok és természettudományok területéről, és ahol lehetséges, a teljes szöveges hozzáférést is biztosítja.


2021. március 19.

Internet Fiesta

NETELKEDŐ-SEGÍTŐ

Segítő összeállítás a helyes internethasználathoz.

https://drive.google.com/file/d/10lG15nJISXl1fr_Y_12qf7TWGDABwM5i/view?usp=sharing


NETELKEDŐ-VETÉLKEDŐ: online fejtörő gyerekeknek az Internet világából

Manapság már alig tudjuk elképzelni mindennapjainkat Internet nélkül. Korunk legnagyobb tudástára segítségével szinte bármilyen információhoz hozzájuthatunk, szórakozhatunk, megoszthatjuk másokkal élményeinket. Fantasztikus és kimeríthetetlen lehetőségeket kínál, de veszélyeket is rejt magában. Játékunk során megtudhatod, hogy vajon elég jól ismered és elég biztonságosan használod? Feladatainkkal olyan ismeretekre, fontos dolgokra irányítjuk rá a figyelmet, melyek hozzásegítenek a biztonságos, egészséges mértékű internethasználathoz.

A kérdések megválaszolásában segít a NETELGETŐ című összeállítás, mely megtalálható könyvtárunk közösségi oldalán és honlapján is.

 A megfejtés beküldési határideje: 2021. április 6.

A helyes megfejtők között három ajándékcsomagot sorsolunk ki a Gyerekesély az ózdi járásban projektiroda támogatásával.

Köszönjük, hogy bővíted tudásodat az internet rejtelmeiről és megoldod a feladatokat!

ÓMI Városi Könyvtár könyvtárosai

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclpqXf6_r-1RbpEJP39zE62wRO7MqvfQWaRorsnVsRxJr3XQ/viewform?usp=sf_link


Biztonságban, etikusan a h@lón: kvízjáték felnőtteknek

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség  a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2021-ben is megrendezi az Internet Fiesta online programsorozatát március 18-25. között DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS – DIGITÁLIS TANULÁS – KÖNYVTÁR címmel.

Ehhez kapcsolódik totójátékunk is, a válaszadásban segítenek az internet oldalai.

A megfejtés beküldési határideje: 2021. április 6.

A helyes megfejtők között három ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Köszönjük, hogy velünk játszanak!

ÓMI Városi Könyvtár könyvtárosai

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeuS-9qGNndIpgAP4FQEfG66SvO_zvwMkMBS2I7_uMifjhyYQ/viewform?usp=sf_link


2021. március 20.

Internet Fiesta

SEGÉDNET : segédlet a könyvtár online katalógusának használatához I.

SEGÉDNET : segédlet a könyvtár online katalógusának használatához II.


2021. március 21.

Internet Fiesta

A Költészet Világnapja

Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban egy UNESCO-hoz intézett levelében a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította A KÖLTÉSZET VILÁGNAPJÁvá.

Forrás: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_kolteszet_vilagnapja

2021. március 22.

Internet Fiesta

EZTOLVASDEL.NET ‑ kalandozás a netes témájú könyvek birodalmában

Lörinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

Lőrinc László történelem tanár azzal a gondolattal játszott el, milyen „nyomokat hagytak volna” elődeink, ha már akkor létezett volna az Instagram vagy Facebook. Ebből született egy fergetegesen jó és igen rendhagyó „történelemkönyv”, a 25 szelfi az Árpád-korból. Lőrinc László könyvében a történelmi alakok életük egy-egy fontos eseményéről posztolnak és teszik ezt úgy, hogy a ma használt nyelven szólalnak meg. Ki ne nevetne azon, hogy pl. Árpád vezér „nyeregben érzi magát”, mert takaros táborhelyet talált? A komment szekcióban zajlik a humoros, gúnyos korrajz, és nevetés közben ragad az ismeret, jobban, mint fél óra magolás után. (A forrásul szolgáló, ajánlott cikk: https://www.digitaliscsalad.hu/tanulas/25-szelfi-az-arpad-korbol-konyvajanlo)

Igaz Dóra: Nyár, nagyi net

Humoros, meglepő fordulatokban bővelkedő kisregény, mely egy kiskamasz nyári vakációjának fordulatain keresztül mutatja meg, hogyan legyél a bosszantó, „már megint a neten lóg ez a gyerek”-ből, „milyen ügyesen bánik ez a gyerek a nettel!” – az időseket segítő, skype „tanfolyamot” tartó jófej srác. Hogy hogyan? Menj el nyaralni a nagyihoz, mint Berci, aki nem akar nyáron sem karatetáborba, sem nyelvtanfolyamra menni. Igazából nincs semmi máshoz kedve, mint számítógépezni. A szülői ítélet: egy szünidő a nagyinál, vidéken, jó levegőn. De mi történik, ha kiderül, hogy nagyinak egy egészen szuper tabletje van, ő maga is szupervagány, és egyáltalán nem is haragszik a számítógépezésért? Ezzel a könyvvel szórakozva ismerheted meg a hasznos és tudatos nethasználat alapismérveit.

Kling, Marc-Uwe: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet

Az alapsztori szerint a nagymama és a nagypapa vigyáz a szünidőt töltő három gyerekre, Tiffanyra, Maxre és Luisa-ra. A nagyok, Max és Luisa a telefonjukat nyomkodják, nagyapa tévét néz, a nagymama pedig tönkreteszi az internetet. Ő maga se tudja, hogy hogyan, de pár klikk és egyszer csak kaput. Max nem tud chatelni az osztálytársaival, Luisa pedig nem tud zenét hallgatni. És a baj ezeknél is nagyobb: nemcsak a házban ment tönkre az internet, hanem az egész világon. Anya és apa nem tud dolgozni – ezért hazajönnek -, de internet nélkül még a pizzafutár is eltéved (és éppen Tiffanyék lakásában köt ki). Tehát megvalósul sokak vágyálma és megszűnik a „minden baj okozója”, az internet. (forrás: digitaliscsalad.hu)

Geronimo Stilton Az internet kalóza (Geronimo Stilton – Mulatságos történetek 7.) Bp.

„Valaki feltörte a számítógépemet, és a nevemben gúnyolódó üzeneteket küldött a barátaimnak. Teával és Benjaminnal a gonosz hekker nyomába eredtünk. Kalandozzatok velünk egy videójátékban, és ismerjétek meg az internetezés aranyszabályait!”

Izgalmas kaland vár mindazokra, akik rágcsálóbarátainkkal tartanak a nyomozásban. Megtudhatod, hogyan jár pórul az az óvatlan személy, aki elég óvatlan ahhoz, hogy nem gondoskodik számítógépe biztonságáról. Geronimo jelszóvédelem nélküli gépébe belépett egy rossz szándékú támadó, ellopta a fotóit, megváltoztatva továbbküldte azokat, használta az e-mail fiókját és ráadásul a hitelkártyájával vásárolt. Minden a feje tetejére áll, de Doki mindent megold! És minden jó, ha a vége jó – ebben a könyvben nemcsak a vége jó! (Bővebben: https://moly.hu/konyvek/geronimo-stilton-az-internet-kaloza           )

Látogass el awww.geronimostilton.com oldalra, hogy mindent megtudj a kedves rágcsálókról!

Shona Innes: Az internet olyan, mint a pocsolya

Ez a bájos mesekönyv felhívja a gyerekek (és felnőttek) figyelmét arra, hogy az interneten sem minden az, aminek látszik. (Bővebben: https://moly.hu/konyvek/shona-innes-az-internet-olyan-mint-a-pocsolya)

Christof Hafkemeyer: Az internet Szörfözés a világhálón

Ez a Mi MICSODA sorozatban megjelent könyvben áttekintheted az Internet történetét, könnyen érthető ismereteket nyújt és praktikus, hasznos tanácsokat ad a netes barangoláshoz.

(Bővebben: https://moly.hu/konyvek/christof-hafkemeyer-az-internet)

KERESD AJÁNLOTT KÖTETEINKET KÖNYVTÁRAINKBAN!


Internet Fiesta

EZTOLVASDEL.NET ‑ kalandozás a netes témájú könyvek birodalmában felnőtteknek

forrás: kello.hu

A könyvek kikölcsönözhetőek könyvtárainkból!

Előjegyzés kérhető: ozdkonyvtar.dankone@gmail.com, vkarpad@freemail.hu

Adam Alter amerikai pszichológus és marketingszakember most magyarul is megjelenő könyve egyrészt azt mutatja be, hogy a modern technológia hogy alakít ki függőséget, másrészt ahhoz is megoldásokat kínál, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük ismét kézbe az irányítást.
Forrás: kello.hu

Elsősorban vállalkozóknak ajánlja, de természetesen mások számára is hasznos olvasmány lehet Klausz Melinda közösségi médiahasználattal foglalkozó, immár második, bővített kiadásban megjelenő könyve. Külön fejezetek mutatják be a közösségi média jellemzőit, a főbb generációs különbségeket és embertípusokat, a közösségi média típusait és a rájuk épülő marketing alapvonalait, a közösségépítés mikéntjét, a közösségi hirdetéseket, a mérést és az önvizsgálatot, a nyereményjátékokat, a konfliktus- és panaszkezelést. A szerző illusztrációként számos esettanulmányt hoz, és gyakorlati feladatokat is összeállított az ismeretek elsajátítására. Forrás: kello.hu

Mindennapokban használatos eszközeink, különös tekintettel a hírközlési és kommunikációs vívmányokra, szinte követhetetlen sebességgel fejlődtek az utóbbi években, alaposan átalakítva az egymás közötti érintkezés módjait, lehetőségeit is. Míg az idősebbeknek ez gyakran okoz problémát, a mai húszas-harmincas korosztálynak mindez természetes, nem is beszélve a fiatalabbakról. Ezzel a szerteágazó problémakörrel foglalkozik Tari Annamária jelen kötetében, amelyben a kortünet részletes elemzése mellett olyan kérdéseket érint, mint a generációk közötti, egyre táguló szakadék és annak áthidalása, a nemi szerepek átalakulása és folyományai, a munkával kapcsolatos új elvárások és értékrendek, valamint a tipikus huszonegyedik századi párkapcsolati és magánéleti gondok. Forrás: kello.hu

Az elismert amerikai médiakutató, aki régóta foglalkozik az internet kamaszokra gyakorolt hatásával, a legfrissebb tudományos eredményekkel alátámasztva, rövid fejezetekben tekinti át az internet szerepét a fiatalok személyiségfejlődésében egészen az óvodáskortól az egyetemig. A szerző kutatásai számos kamasz és egyetemista bevonásával zajlottak, akik minden témáról kifejtik hiteles véleményüket. Moreno professzor egyebek mellett olyan problémák megoldására tesz segítő javaslatokat, mint az online szexuális zaklatás, a netfüggőség és egyéb járulékos betegségek a depressziótól az evészavarokig. Forrás: kello.hu

Egy fontos, világszerte létező problémakörről és annak megoldási lehetőségeiről ír a könyvében James P. Steyer: a digitális média, az internet és a közösségi oldalak gyerekekre, kamaszokra, fiatalokra gyakorolt elképesztő hatásáról, befolyásáról. Arról, hogy társas kapcsolataik, időtöltésük súlypontja egyre pregnánsabban helyeződik át virtuális síkra, s hogy ennek számos előnyén túl, még sokkal több és kiszámíthatatlanabb hátránya a privát szféra radikális megváltozásától, a figyelemzavaron át, az ártatlanság beszennyezéséig. Vajon a szülők miként óvják meg, készítsék fel gyerekeiket, hogy az előttük megnyíló digitális univerzum ne veszélybe sodorja őket, hanem mértékkel, ésszel használják – oly módon, amire egyébként való? Erre kínál megoldásokat a szerző, aki kötete első felében olyan kérdéseket taglal, mint a társas kapcsolatok, a figyelem és a magánélet alakulása a digitális valóságban, illetve a digitális média lehetséges előnyei. Forrás: kello.hu

Bár már évek óta téma volt világszerte a digitális oktatás mint lehetőség, a 2020-as év koronavírus-járványa egy csapásra beleállította a valóságba az addig szinte csak elméleti szinten létező módszert. A legtöbben az online térben a Zoom-alkalmazáson keresztül valósították ezt meg, amellyel sok pedagógus még mindig csak ismerkedik, barátkozik. Rájuk gondolva írta meg a digitális oktatás egyik úttörője, Dan Levy ezt a kiváló, logikus és olvasóbarát kézikönyvet, amely segít a Zoom lehetőségeinek, funkcióinak feltárásban, és abban, hogy miként alkalmazzák a lehető leghatékonyabban ezt a felületet az online órák lebonyolításához. Forrás: kello.hu

Az addiktív közösségi média és a realitás párharca kemény menet, gyereknek, szülőnek és tanárnak egyaránt. Ebben kíván segíteni a kötet, olyan területeket tárgyalva részletesebben, mint a pályaválasztás és a jövőtől való félelem, a serdülők énképe, a depresszió, az alfa és Z generáció, meg a régimódi tanulás, a tanárok érzelmi állapota, az önértékelés és tárgyállandóság, az agresszivitás, a társkeresés és a folyamatos versenykényszer. Forrás: kello.hu


2021. március 23.

Internet Fiesta

Olvasásra NETelgetve: hasznos linkek az olvasóvá neveléshez

Gyerekét folyton valamelyik kütyüvel a kezében látja? „Miért nem könyvet olvas inkább?” – bosszankodunk mi, olvasásszerető szülők. Hogyan változtathatnánk ezen? Tegyük az okos eszközöket okosan az olvasóvá nevelés eszközévé! Ehhez adunk jól használható ötleteket, elgondolkodtató megosztásokat, néhány utat mutató, hasznos tanácsot adó cikk linkjének megosztásával.

Abban kívánjuk a kedves szülőket, pedagógusokat segíteni, hogyan terelgethetik csemetéjüket az internet világában kalandozva, okos eszközzel a kézben, játékosan a szépirodalom, az olvasás megszerettetése felé.

Rengeteg jó könyv érhető el digitális gyűjteményekben ingyenesen is. Ajánlott cikkünk ezekből kínál egy csokorra valót, életkoronként csoportosítva az online elérhető, gyermekek számára vonzó, kalandos, vicces, érdeklődésüknek megfelelő meséket, ifjúsági regényeket.

Mit olvasson az a kisiskolás, aki nem szeret olvasni?

https://www.digitaliscsalad.hu/elmeny/mit-olvasson-az-kisiskolas-aki-nem-szeret-olvasni

Az online könyvtár mindig nyitva van

https://www.digitaliscsalad.hu/tanulas/az-online-konyvtar-mindig-nyitva-van

A mai fiatalok olvasás helyett csak a telefonjukat bújják?

https://www.digitaliscsalad.hu/elmeny/a-mai-fiatalok-olvasas-helyett-csak-a-telefonjukat-bujjak

Mozgassuk meg a fantáziájukat, mielőtt kezükbe vennék a könyvet! – digitálisan is kreatívan!

„Pedagógusként és szülőként fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást, és megismerjenek fontos történeteket. Egész egyszerűen azért, mert ezek formálják az ember jellemét, és fejlesztik számos készségét (képzelőerő, empátia, szókincs, kifejezőkészség). Az olvasást semmi sem pótolja igazán.” (Fegyverneki Gergő írásából) https://www.digitaliscsalad.hu/tanulas/tippek-a-kotelezo-olvasmanyok-feldolgozasahoz-hogy-zokkenomentes-legyen-a-nyar

Végezetül olyan internetes oldalakra, irodalmi portálokra „irányítjuk” kedves olvasóinkat, melyek szakértelemmel, megbízhatóan mutatják be a könyvek széles választékát.

Melyek a legfrissebb gyerekkönyvek? Mit kell tudni a legnépszerűbb alkotókról? Mitől értékes egy ajánlott regény? Melyik korosztálynak mit adjunk a kezébe? Az alábbi oldalak folyamatosan kínálják az újdonságokat, érdemes rendszeresen figyelemmel kísérni őket!

https://olvasas.opkm.hu/

www.pagony.hu

http://meseutca.hu/category/konyvajanlo/

https://konyvmutatvanyosok.wordpress.com/

http://www.barkaonline.hu/papirhajo

Hogyha a kialakult járványhelyzet lehetővé teszi, nagy szeretettel várjuk a gyerekeket és szüleiket könyvtárainkban!


2021. március 24.

Internet Fiesta

I. BEHÁLÓZVA- hogyan óvjuk meg gyermekeinket a világhálón?

Linkgyűjteményünk olyan oldalakhoz irányítja el a kedves olvasókat, melyek tanácsokat adnak abban, hogyan óvjuk meg gyermekeinket az okos eszközök káros hatásaitól és hogy, hogyan állítsuk össze okosan a gyermek fejlődésének és a szabadidő, a tanulás színesítésének eszközévé az internet világát.

Kidobom a tabletet, ha nem teszed le azonnal!

 „Az elmúlt, sűrű időszakban szinte naponta adtam hálát, hogy a mai világban elérhetők olyan eszközök, mint az okostelefon, a laptop, a tablet (meg az okostévé). Ezekkel remekül lehet kötni a gyerekeket akkor is, amikor egész egyszerűen nincs időm foglalkozni velük (tudom, minekazilyennekgyerek). Az első mondatra visszautalva sajnos vannak olyan napok (hetek), amikor a teendők összesűrűsödnek, annyi a munka, hogy úgy érzem, jövő tavaszra sem fogok végezni, hogy a szennyeskosárból folynak ki a koszos ruhák, a mosatlan edények is kezdik átvenni az uralmat a konyha fölött, a porcicákat össze kell vadászni, a kiszáradni készülő hibiszkusz szemrehányóan néz rám a sarokból, mindenki nyűgjét nekem kell megoldani, és még a leckéket is ellenőriznem kell. (A lista a végtelenségig bővíthető, abba is hagyom a panaszkodást, nem erről szól most ez a cikk. És tudom, a gyereknevelés ezzel jár, rendben van.)

A lényeg az, hogy miután kész volt a napi lecke és segítettek a házimunkában (mert azért szoktak ám segíteni is!), ráengedtem őket a kütyükre, míg én a többi teendőmet végeztem. És egy jó darabig nem volt ezzel semmi gond. Aztán azt vettem észre, hogy a telefonok és a tablet átvették az irányítást felettük.”

https://www.digitaliscsalad.hu/elmeny/kidobom-tabletet-ha-nem-teszed-le-azonnal

Internetezési tanácsok (nem csak) gyerekeknek

Online kockázatok és a gyermekeink

Nem adok felületet ahhoz, hogy bántsák a gyerekemet: Tatár Csilla mesél a szülői felelősségről

Internet Fiesta

II . BEHÁLÓZVA- hogyan óvjuk meg gyermekeinket a világhálón?

„A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, szórakozásra, információgyűjtésre, és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyünk az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik. A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ám online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes és érzelmileg sebezhetőek. Emiatt biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelnek.”

https://www.digitalhungary.hu/kultura/Hogyan-vedjuk-gyermekeinket-a-digitalis-veszelyektol/8588/

A gyermek figyelmét a következőkre kell felhívni

Cyberbullying Magyarorszagon – Minden 3. gyermek áldozattá válik!

https://megoldaskozpont.com/cyberbullying-magyarorszagon/

Pletyka az online térben – mire tanítjuk a gyerekeket?

https://www.digitaliscsalad.hu/fogalomtar/pletyka-az-online-terben-mire-tanitjuk-a-gyerekeket

Te tudod, mit kell tenni, ha zaklatják a gyerekedet az interneten?

https://www.digitaliscsalad.hu/biztonsag/te-tudod-mit-kell-tenni-ha-zaklatjak-a-gyerekedet-az-interneten

Internet Fiesta

III . BEHÁLÓZVA- hogyan óvjuk meg gyermekeinket a világhálón? http://kimondhato.hu/wp-content/uploads/2017/05/kimondhato5.pdf


2021. március 25.

Internet Fiesta

KREATÍV NET: tavaszi és ünnepváró dekorációk készítése internetes oldalak, internetes videók segítségével

Egyszerűen elkészíthető barkácsötletek gyűjteményét ajánljuk minden alkotni szerető olvasónknak, akik kedvelik a saját készítésű díszeket. Az ajánlott munkadarabokat igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy könnyűszerrel el lehessen készíteni a háztartásokban fellelhető anyagokból is a bájos, kellemes hangulatot varázsló figurákat, díszeket. Elsőként a Színes Ötletek kreatív oldalt ajánljuk, mivel azonos címmel könyvsorozat is megjelent, könyvtárunk polcain várakoznak a remek ötleteket felsorakoztató kis füzetecskék az újranyitásra és barkácsolni kedvelő olvasóikra. Addig is kezdődjön a net-vezérelt barkácsolás! Örömmel fogadjuk az ajánlott kreatív oldalaink segítségével elkészített „szépségekről” beküldött fotókat!

Kellemes kreatív perceket kívánunk!

https://szinesotletek.blog.hu/2017/03/28/papirdiszek_husvetra

Játékos tanulás és kreativitás ‑ Oktatási ötletgyűjtemény szülőknek és pedagógusoknak

10 perces húsvéti kreatívkodás: http://sucika67.hu/2016/03/19/10-perces-husveti-kreativkodas/

Húsvéti kosár tojástartóból (Manó Kuckó)           https://www.youtube.com/watch?v=6IbccQC63fI

Tulipános tavaszi ajtódísz papírból: „Pár színes papírlap és egy csipet ragasztó felhasználásával csodás tavaszi ajtó- vagy ablak dekorációt készíthetsz. Ezzel a tulipános dísszel igazi tavaszias hangulatot varázsolhatsz otthonodba.”   https://www.youtube.com/watch?v=0UEz-a_YCVU

Pihe-puha nyuszis ajtódísz

„Ez a pihe-puha húsvéti nyuszi biztosan mosolyt csal azoknak az arcára, akik találkoznak vele az ajtódon vagy az ablakodban. Egyszerűen, és rövid idő alatt összeállítható, a hatás pedig biztosan nem marad el.”            https://www.youtube.com/watch?v=bafPvSimdO0&list=RDCMUCj6TzuD8lntYr9BfOGVSvNg&index=4

Zokni nyuszi készítése

„Zokniból nyuszit is egyszerűen készíthetsz, mely remek kiegészítője lehet húsvéti ünnepi asztalodnak vagy ajándékba is adhatod.”https://www.youtube.com/watch?v=O-82ryfWTUs&list=RDCMUCj6TzuD8lntYr9BfOGVSvNg&index=5