Ózdi Városi Könyvtár

Az Ózdi Városi Könyvtár több mint 130 éves múltra tekint vissza. Az ózdi könyvtárkultúra örököseként Ózd város nyilvános települési közkönyvtára, a térség legnagyobb könyvtári közgyűjteménye, a Miskolci Egyetem kihelyezett tagozatának háttérkönyvtára. Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtára a Béke-telep és az Újváros tér könyvtári ellátását biztosítja. A könyvtár mindkét szolgáltató helye DJP pontként is működik.

1884-ben jött létre az Ózdi Gyári Olvasó Egylet, s innen datálódik a városban a közkönyvtári ellátás kezdete. Ugyanebben az évben épült meg az Ózdi Gyári Tiszti Kaszinó épülete, mely több mint 100 évig adott otthont a könyvtári gyűjteménynek, elsősorban közel fél évszázadig a Műszaki Könyvtárnak.  1924-ban adták át az Olvasó Egylet új székházát, a jelenlegi Olvasó épületét, mely évtizedekig szolgálta az ózdi könyvtárkultúrát.

A város  kulturális életében jelentős mérföldkő volt az 1967-es év, amikor a szakszervezeti és tanácsi könyvtárhálózat összevonásával létrejött az Ózdi Népművelési Intézmények (ÓNI). Az ÓNI felbomlása után 1985-től tovább élt és szolgáltatott a tanácsi hálózati vonal. A mindig is közszolgálati feladatot ellátó valamikori Község-, majd Tanácsháza patinás épületébe 1988-ban költözött, mely méltó otthona lett a Városi Könyvtárnak.

Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. július 1-vel Ózdi Művelődési Intézmények néven megalapította önálló költségvetési szervként új intézményét, melynek intézmény-egységei ÓMI Városi Művelődési Központ, ÓMI Városi Könyvtár és ÓMI Városi Múzeum (ma már Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark) s melyek önálló szakmai kompetenciával rendelkeznek és szolgálják a város és vonzáskörzete kulturális igényeit.

Vissza